Бременност и хранене през погледа на
д-р Симона Свиленова

Бременността е важен и изключително  вълнуващ период от живота на жената. Разнообразното и балансирано хранене оказва влияние върху правилното развитие на плода, както и върху здравето на бременната.

Повишените калорийни нужди и апетит могат да бъдат причина за увеличен прием на процесирана  и ултрапроцесирана храна – това са полуготови продукти с високо съдържание на добавена захар, сол и мазнини. Една от причините за високата им употреба през последните няколко десетилетия е бързото и лесно приготвяне, както и удобството някои от храните да са напълно готови за консумация. Този тип хранене води до повишен риск от развитие на заболявания на ендокринната, сърдечно-съдовата система, както и според редица проучвания се свързва с развитие на леки депресивни симптоми. Случаите на алергични реакции към хранителни продукти стават по-чести с употребата на процесирани храни. Бременната не бива да консумира хранителни продукти към които доказано има алергии. Други забранени храни са сурова риба, сурово месо, непастьоризирани сирена и неизмити плодове и зеленчуци.

Балансирана и разнообразна диета започва с правилното съотношение на прием на макронутриенти, както и внимание към качеството на храната. Повишените енергийни нужди не бива да бъдат покривани за сметка на необмислен прием на калории. Необходима е правилна и разнообразна диета, съобразена с нуждите на бременната, както и достатъчен дневен прием на вода.