Skip to main content

Ревматолог

Ревматолог

Обща информация

Ревматологията се занимава със заболявания на опорно-двигателния апарат и с така наречените системни заболявания. Това са мускулно-скелетни болести, които най-често имат възпалителен характер – артрити или метаболитен характер – кристални артропатии, остеопороза). Този вид  заболявания се  лекуват консервативно, а не оперативно.

Заболявания

Възпалителни ставни заболявания – различни видове артритни заболявания,  болест на Бехтерев,  гъбични или паразитни инфекции.

  • Кристални артропатии – различни видове подагра и псевдоподагра. 
  • Дегенеративни ставни заболявания – множествена остеоартроза, коксартроза, гонартроза, спондилартроза и други артрози.
  • Заболявания на костите – често срещаната остеопороза, както и някои по-рядко срещани – болест на Пейджет, алгодистрофия.
  • Мекотъканни околоставни заболявания – много чести възпалителни заболявания на околоставия апарат-периартрити на раменната става, епикондилити, перитрохантерити и други. 
  • Редки и изключително тежки системни заболяваня на съединителната тъкан – колагенози и болести на съдовата стена – васкулити.

Кабинет

В ревматологичния кабинет се консултират пациенти с  дегенеративните и възпалителни ставни заболявания и системни заболявания на съединителната тъкан. Терапевтичният подход на специалиста ревматолог е насочен към съвременно лечение на възпалителни ставни заболявания като ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, остеопороза.

Лекари

Д-р Деница Арменчева

Работи с:

  • НЗОК
  • Фондове
  • Платен прием

Д-р Деница Арменчева е специалист ревматолог в София с над 10 години медицински опит. Практикувала е в извънболнична и болнична медицинска помощ с насоченост към дегенеративните и възпалителни ставни заболявания и системни заболявания на съединителната тъкан. Терапевтичният ѝ подход е насочен към съвременно лечение на възпалителни ставни заболявания като ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, остеопороза. Д-р Арменчева не преглежда деца.

Завършва Медицински университет и има придобита специалност Ревматология.

Квалификации -Член на Български лекарски съюз, Българска ревматологична асоциация, Дружество по ревматология и Европейската лига за борба с ревматизма; Сертификат: Ставна УСГ; Сертификати по образна диагностика в ревматологията и остеопороза и остеодензитометрия; Курс на EULAR по ставна ехография през 2017 г. и 2018 г.; Курс по ставни манипулации и изследване на синовиална течност Италия 2017 г. на Дружество по остеоартроза и остеопороза; Участие в многобройни национални конгреси и семинари по специалността.

Д-р Деница Арменчева е работила в Отделение по ревматология към I- ва Клиника по вътрешни болести към Медицински институт на МВР. Практикува в Отделение по ревматология към Клиника по вътрешни болести на УМБАЛ “Св. Анна”. Към момента е част и от екипа специалисти на МЦ Медкрос София.