Skip to main content

Офтамолог

Офтамолог

Обща информация

Офталмологията се занимава със симптоматиката, проблемите на зрителния апарат, болестите, включително на зрителния анализатор като част от зрителния апарат, с тяхното диагностициране и лечението им.

Лекарите офталмолози разпознават, лекуват и профилактират заболяванията на зрителния анализатор и локалните прояви в очите при други общи заболявания. Офталмологията е една от най-интегративните медицински специалности, тъй като предлага поле за съвместна работа на интернисти, невролози, ендокринолози, рентгенолози и други тесни специалисти.

 

Заболявания

 • Нарушения в зрението – късогледство, далекогледство, астигматизъм
 • Конюктивити и кератит
 • Катаракта
 • Глаукома
 • Механични наранявания на окото
 • Отлепвания и наранявания на ретината

Кабинет

Кабинетът по очни болести е оборудван с модерна медицинска апаратура, позволяваща съвременна диагностика и навременно откриване на заболяванията – биомикроскоп, тонометър, авторефрактометър, LCD дисплей и пълен набор …….. . Очните специалисти са високо квалифицирани, с богат клиничен опит. Те могат да са полезни при всякакви проблеми, свързани с нарушения в зрението, дискомфорт на очите, установени заболявания или съмнения за такива, профилактични прегледи, необходимост от корекции на диоптри и т.н.

 

Лекари

Д-р Светлана Бумбарова

Работи с:

 • НЗОК
 • Фондове
 • Платен прием

Д-р Светлана Бумбарова е специлист офталмолог в София с 23 години медицински опит. Практикува от 15 години в извънболничната и болничната медицинска помощ, с насоченост към възпалителните заболявания, глаукома, макулна дегенарция при възрастни пациенти и деца. Кабинетът на д-р Бумбарова в МЦ Медкрос е модерно оборудван с LCD зрителна таблица, безконтактен тонометър, биомикроскоп, авторефрактометър, офталмоскоп. Д-Бумбарова извършва проследяване на вътреочно налягане, изследване на цветно зрение, определяне на диоптър, изследване на очни дъна.

Завършва Медицински университет Плевен през 1999 г. Своята специалност Очни болести придобива през 2004 г.

Квалификации -Член на Български лекарски съюз; Участие в многобройни национални конгреси и семинари по специалността.

След своето дипломиране пред 1999 г. д-р Бумбарова започва работа в Очна клиника към УМБАЛ Александровска София, където работи в продължение на 5 години. От 2004 г. до момента работи в Очна клиника Зрение София. От 2005 г. до 2014 г. е работила като специалист офталмолог в МБАЛ Доверие София. От 2014 г. до момента е част и от екипа специалисти на МЦ Медкрос София.

Д-р Методи Хлебаров

Работи с:

 • НЗОК
 • Фондове
 • Платен прием

Д-р Методи Хлебаров е специалист офталмолог в София с над 8 години медицински опит. Извършва консултативни прегледи, диагностика и лечение на очни болести. Д-р Хлебаров преглежда деца на възраст над 4 години.

Завършва Медицински университет София през 2013 г. Своята специалност Очни болести придобива през 2019 г. след специализация в УМБАЛ Александровска.

Квалификации – Курсове за диагностика, свързани с флуоресцеинова ангиография и очен кохерентен томограф, както и лазертерапия при заболявания на очите; Участие в множество кампании за профилактиране на очното здраве при млади хора и такива на средна и напреднала възраст; Участие в профилактирането на детското очно здраве в ясли, детски градини и училища; Участие в редица курсове и национални конгреси с теоретична и практическа насоченост; Член на Български лекарски съюз.

Д-р Хлебаров е работил в МЦ Доверие София. Към момента е част от екипа специалисти на МЦ Медкрос София.

Д-р Милица Георгиева

Д-р Милица Георгиева е специализант по очни болести в София. Извършва консултативни прегледи, диагностика, профилактика и лечение на очни заболявания при възрастни пациенти. Д-р Георгиева не преглежда деца.

Образование

Завършва Медицински университет София през 2019 г. Към момента специализира Офталмология в Университетска Първа МБАЛ София Св. Йоан Кръстител.

Квалификации

 • Член на Български лекарски съюз, Българско дружество по офталмология и Българско дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика;
 • Участие в многобройни национални конгреси и семинари по специалността.

Биография

Към момента д-р Георгиева работи в Университетска Първа МБАЛ София Св. Йоан Кръстител и е част от екипа специалисти на МЦ Медкрос. Владее английски език.