Skip to main content

Лазерно отстраняване на папиломи, кондиломи, брадавици

Илюстрация на лотосов цвят в лилави нюанси, плаващ върху зелено листо. Снимката символизира спокойствие и хармония, които medcross се стреми да предостави чрез своите грижи.

Технологията Аблативен СО2-Лазер

Премахването на кожни образувания с аблативен лазер се случва посредством термична енергия, която не засяга околната здрава тъкан, което значително намалява риска от образуването на белег.  Определени видове бенки, фиброми, и други епидермални лезии могат да бъдат премахнати с аблативния лазер.

Всички процедури за отстраняване на образувания по кожата се извършват само от дерматолог в амбулаторни условия!

В зависимост от спецификите на образуванието, мястото, което засягат и използвания метод за премахването им може да остане или да не остане белег след манипулацията. Строго индивидуално е при всеки пациент.

Илюстрация на лотосов цвят в лилави нюанси, плаващ върху зелено листо. Снимката символизира спокойствие и хармония, които medcross се стреми да предостави чрез своите грижи.

Често задавани въпроси

Какви кожни образувания могат да бъдат премахнати с Аблативен СО2-Лазер?

Папиломи, генитални папиломи (кондиломи) – образувания, подобни на полипи с различна плътност. Те могат да са на краче или на широка основа, наподобяваща възел. Възникват при активирането на човешкия папиломен вирус (HPV) поради намаляване на имунната бариера. Цветът им е близък до естествения цвят на кожата.

Те могат да се различават по размер и форма, както и да се намират по различни места на тялото. Веднъж образували се по кожата, те не изчезват сами, а напротив, трябва да бъдат третирани от професионалист възможно най-скоро.

Брадавици – Брадавиците са част от групата на човешките папиломни вируси (HPV). Появяват се навсякъде по тялото, спрямо което се разделят на следните видове: Обикновени брадавици: срещат се предимно по ръцете, пръстите и дланите.
Плоски брадавици: типични са за лицето.
Плантарните брадавици: характерни за ходилата и др.
Някои от брадавиците може да изчезнат от само себе си след месеци или години.
Брадавиците са заразни и се предават при физически контакт, особено при хора с по-изразена склонност към заразяване с HPV. Човек може да се зарази сам от себе си – да пренесе заразата от една зона към друга чрез допир, или да предаде вируса на друг човек чрез споделяне на лични вещи като хавлия, самобръсначка и др.
Брадавиците може да варират по големина и цвят. Те биват надигнати с груба и неравна повърхност или и плоски, и гладки. В повечето случаи брадавиците са безболезнени. Изключение правят такива разположени на места подложени на натиск и триене, като брадавиците на ходилата. Лечението и премахването на брадавици е препоръчително, за да се спре тяхното разпространение.

Фиброми –  Често срещани доброкачествени кожни израстъци, които нямат склонност към трансформиране  в злокачествени тумори. Те биват: малки и плоски, надигнати или висящи; светлорозови, с цвета на кожата или по-тъмни. Фибромите варират в броя и размера си – от единични до стотици;  с големина 2 – 3 мм или със по – голяма сферична форма и мека консистенция. Фибромите не са заразни образувания. Премахването на фибромите се извършва с естетична цел и е препоръчително да бъде през есенно-зимния период, особено ако за на видими части от тялото и лицето.

Каква грижа се полага за третираната зона след процедурата?

Поне 2-3 седмици след лазерната процедура се забраняват посещенията на сауни, парни бани и басейни. 2-3 дни след лазерната интервенция не се препоръчва къпане в гореща вана и дълъг душ. Образувалата се на третираното място „коричка” трябва максимално дълго да се пази от преждевременно физическо  премахване, докато тя сама се отдели от кожата. Коричката не трябва да се маже с кремове, лосиони, спиртни разтвори или други медицински и немедицински препарати.  2-3 седмици след падането на коричката трябва да се избягва излагането на зоната на прекомерна слънчева светлина (плаж), както и на солариум. Често при премахване на кокоши трън в зоната на стъпалото, коричката не пада сама и започва натрупване на груба кожа около тази зона. В случай, че 14-20 дни след лазерната процедура коричката не е паднала,  се препоръчва нежното и изстъргване с пемза или козметична пиличка за мазоли. В последствие процедурата по отстраняване на по-грубата кожа в третираната зона трябва да продължи поне 2-3 месеца.