Skip to main content

IPL лазерно лечение на упорито акне

Технологията IPL

Акнето е една от често срещаните дерматолози със засягане на широка възрастова група-от тийнейджъридо жени в зряла възраст. Засяга областите с много мастни жлези( лице, деколте, гърди, гръб) и е заболяване на космено-мастния фоликул. Под влиянието на хормони, наречени андрогени мастните жлези започват да секретират повече себум. Това състояние се нарича хиперсеборея и е характерно за пубертета. Увеличената мастна секреция води до запушване на космено-мастните фоликули и формиране на комедони (т.нар. „бели и черни точки“).  . Тази среда благоприятства размножаването на бактерия, наречена Propionibacterium acnes, която е причина за възникване на болезнени възпалителни лезии –зачервени папули и пустули(„гнойни пъпки“).

Акнеичната кожа е мазна, лъщяща, с разширени пори, зачервявания и пъпки. Състоянието засяга както момичетата, така и момчетата, като при момичетата заболяването често протича по-тежко.  

Понякога дори леките форми на акнето се свързват с проблеми със самочувствието  и влошено качество на живот на болните. Затова е важен индивидуалния подход при избор на терапията.

Често задавани въпроси

Какви методи за лечение съществуват?

Традиционният отговор на медицината в тези случаи е антибиотичната терапия – локална и обща, ретиноиди /производни на витамин А киселина/, хормонални средства, пилинг, дермабразио и др. Всички тези средства водят до повишена чувствителност на кожата и ефекта от тях настъпва бавно. Най-новите и съвременни тенденции за лечението на акне е използването на IPL.

IPL фототерапия на Quanta System и лазерна технология Nd-Yag Quanta System са два от най-новите и съвременни методи за комплексно лечение на акне.

IPL е базиран на действието на полихроматичната интензивна пулсова светлина, която обхваща спектъра от видими и инфрачервени лъчи. Така въздейства едновременно върху различни структурни елементи на кожата и атакува разнообразни проблеми и несъвършенства.

Как въздейства IPL(интензивната пулсова светлина) върху проблемната кожа?

IPL фототерапията е показана за умерено по тежест възпалително акне.

В рамките на един кратък импулс се излъчва спектър от три вида светлини /с различна дължина на вълната/: жълта, зелена и червена. Те имат различно таргетно действие върху кожата, като жълтата и зелената светлина са бактерицидни и унищожават патогенните бактерии, които провокират възпалението. Червената светлина навлиза по-дълбоко в дермата като свива мастните жлези и намалява излишната мастна секреция. В резултат на това се повлиява запушването на порите и формирането на отворени и затворени комедони. Видимо се намалява размера на порите и се подобрява релефа на кожата. Под действие на температурата се свиват и патологичните съдове, които са основен компонент на възпалението, това обуславя противовъзпалителното му действие.

Като допълнителен ефект в резултат на термичното дразнене на фибробластите в дълбоката дерма, се стимулира и производството на нов колаген и еластин, които изпълват хлътналите белези и намаляват дълбочината им.

Колко процедури са необходими?

Препоръчват се 4-8 процедури. Интервалът между първите три процедури може да бъде през 1 седмица, а след това през месец.

Важно е да се отбележи, че борбата с акнето изисква търпение и последователност. Максималният и краен резултат се достига след приключване на цикъла от процедури.

Какво трябва да знаем за периода на възстановяване?

Веднага след процедурата и до няколко часа по-късно може да получите леко до умерено чувство на затопляне и опъване на кожата, а също и минимално зачервяване. Възможно е потъмняване и изпъкване на пигментните лезии, което отзвучава за седмица, а също промяна в цвета на съдовите формации или формиране на лека коричка. Препоръчваме ви измиване със студена вода и почистване с мека емулсия без алкохол. Използвайте хидратиращи кремове и задължително фотозащита с висок SPF фактор.

2/3 от пациентите отбелязват намаление на акне-лезиите с 50 % след 2 та процедура.

Кога не се прилага процедурата?

  • При бременност и кърмене;
  • При възпалена или наранена кожа;
  • При епилепсия и свръхчувствителност;
  • Непосредствено преди и след излагане на слънце;

 

Подходящи са пациенти с 1-4 фототип.

Важно е пациентът да не се е излагал на слънце предходните 4 седмици преди лечението, както и използването на фотозащита след процедурата. Тенирана кожа е противопоказана за терапия.

Консултирайте се предварително с вашия медицински специалист.

Хранителен режим при акне:

Освен чисто медицинските форми на лечение на акне в последните години все по-активно се говори, че храненето също се отразява върху здравето на кожата. В подкрепа на това вече има и много медицински доказателства. Ето основните препоръки на дерматолозите:

Наблягайте на продукти богати на бета каротини, а именно моркови, домати, чушки, лозови листа, рукола, спанак, тиква.
Приемайте богати на омега 3 храни, защото се борят с възпаленията – орехи, риба – особено сьомга, морски дарове, ленено семе, спанак, къдраво зеле, зеленолистни и др.
Избягвайте храните с висок гликемичен индекс или т.нар. концентрирани въглехидрати “junk food” – бял хляб, пакетирани десерти, картофи, стафиди, бял ориз.
Намалете консумацията на пилешко месо, млечни продукти и техните производни.
За да се избегне влошаване на състоянието и появата на белези, е желателно да не се предприема самолечение.

Лечението на акне няма да се случи за една нощ, но с правилната терапия и грижа, е възможно да се радвате на чиста и здрава кожа.

Преди и След