Skip to main content

IPL фотоподмладяване

Технологията IPL

IPL е мощна апаратура за фотоподмладяване, която позволява едновременно третиране на множество различни несъвършенства на кожата – пори, пигментации, бръчки, плътност, петна от различен произход и др. Без болка, без инвазивна намеса и без да се нарушава целостта на кожата

Фотоподмладяването е една от най-често и най-отдавна прилаганите в естетичната практика терапии. Процедурата използва биологичния ефект на светлината за постигане на видимо подмладяване на кожата.

Предимства

Една процедура. Много предимства. Благодарение на комплексното си действие, IPL процедурите могат да таргетират няколко проблема едновременно. А състоянието на кожата е изцяло подобрено.

Често задавани въпроси

Какво представлява фотоподмладяването?

През последните три десетилетия фотоподмладяването се наложи като незаменима процедура за намаляване на видимите линии и бръчки, свиване на разширени пори, редуциране на разширени капиляри и дифузно зачервяване на лицето и заличаване на тъмните петна от кожата. Широкият спектър от индикации за прилагането й я правят подходяща както за относително млади лица, така и за хора в средна и зряла възраст.

 

Какъв тип лазерна светлина използва при фотоподмладяването?

За процедурата се използва т.нар. интензивна пулсова светлина, известна още като IPL (intense pilsed light). Тя представлява сноп от лъчи с дължина на вълната в спектъра от 530-560 nm до 1200 nm. Широкия спектър на лъчите, прилагани при терапията дава възможност за използването й като терапевтична процедура при множеството различни кожни проблеми, включително и при различно проявени белези на стареене на кожата.

Как протича процедурата?

Действието на IPL се базира на принципа на „селективната фототермолиза”, при който светлината, която се излъчва от апарата се поглъща от специфични структури от кожата, наречени хромофори. При фотоподмладяването това са хемоглобина в кръвоносните съдове и меланина в повърхностните слоеве на кожата и космите. Погълнатата светлина се трансформира в топлина и настъпва избирателно разрушаване на прицелни структури като пигментни петна, разширени капиляри, косми и др. В допълнение към тези ефекти, част от лъчите, достигат повърхностните и по-дълбоки структури в дермата и стимулират фибробластите да произвеждат повече нов и здрав колаген. Така чрез една процедура се въздейства едновременно върху няколко естетични проблема.

Кои са основните кожни проблеми, които подлежат на терапия с IPL?

Съществуват много и различни индикации за терапия с интензивна пулсова светлина. Най-общо те могат да бъдат разделени в три основни групи:

1. Терапия на пигментни петна и дифузна хиперпигментация на кожата

  • Намаляване и заличаване на лунички, лентиго и други хиперпигментни образувания, предизвикани от действието на слънчевите лъчи – IPL-терапията е терапия на първи избор при поява на повърхностни хиперпигментни петна под влияние на УВ-лъчи на слънцето. За пълното им изчистване е добре да бъдат планирани 2 до 4 терапии през период от 3-4 седмици, но често още първата терапия води до видимо изсветляване на петната. За осъществяване на тази терапия е необходимо да няма тен на кожата и човек да не се излага на слънце поне 30-45 дни след нея. Обичайно се препоръчва да се осъществява през есенно-зимните месеци на годината.
  • Намаляване на дифузна хиперпигментация на кожата или други пигментации, предизвикани от различни вещества върху кожата – IPL-терапията се приема като основна при желание за изсветляване на дифузно пигментирани кожни участъци, независимо дали пигментирането е настъпило под влияние на УВ-лъчите на слънцето или в резултат на комбинираното въздействие на медикаменти или други локални средства и слънце
  • Терапия на мелазма – терапията на мелазмата е едно от най-големите предизвикателства пред дерматолозите. Възможно е състоянието да се подобри под влияние на терапия с IPL- или други лазерни системи. За постигане на сигурно подобрение обаче е добре терапиите да бъдат планирани едва след консултация с опитен дерматолог и изработване на лечебен план и задължително при стриктна слънцезащита.

2. Терапия на промени в структурата на кожата:

  • Намаляване на видими линии и бръчки по кожата – IPL-терапията е един от основните подходи за видимо намаляване на повърхностните линии и бръчки на кожата. Препоръчително е нейното приложение, когато белезите на стареене са съчетани с хиперпигментации и съдови изменения по кожата. Терапията се планира през есенно-зимните месеци на годината, осъществяват се 3-4 процедури през 3 до 4 седмици, като задължителен фактор е отсъствието на тен. Терапията може да се комбинира с други подмладяващи процедури, които въздействат върху колагеновата синтеза в дълбоките слоеве на кожата.
  • Подобряване на стегнатостта и плътността на кожата – IPL терапията работи ефективно за стягане на кожата, намаляване на видимите пори и подобряване на тургора. Обичайно тази терапия за стягане избираме, когато искаме да постигнем по-комплексно въздействие върху всички белези на стареене на кожата и нерядко за подобряване на ефекта я комбинираме с други подмладяващи апаратни терапии като 3D-подмладяване, Morpheus8 и др.
  • Намаляване на видимите пори – IPL-терапията може да бъде използвана и при млади хора с видимо разширени пори за тяхното свиване и намаляване на повишеното омазняване на кожата.

3.Терапия за съдови изменения по кожата

  • Намаляване видимостта на разширените капиляри по кожата на лицето, шията, ръцете и деколтето – IPL-терапията се приема за един от основните терапевтични подходи за премахване на разширените повърхностни капиляри по лицето. Тя е неефективна единствено при по-големи съдове, когато трябва да бъде комбинирана с терапия с Nd:YAG-лазер или друг съдов лазер.
  • Намаляване на дифузното зачервяване на кожата на лицето – IPL-терапията е терапия на първи избор при дифузно зачервяване по кожата на лицето, необходимо е провеждането на 3-4 последователни процедури за постигане на видимо намаляване на червенината. За задържане на резултата е добре терапиите да се повтарят ежегодно, тъй като при предразположени индивиди общото зачервяване се поддържа от факторите на околната среда – слънце, вятър, топлина и студ и от използваните козметични средства.
  • Подобряване на състоянието при телеангиектатична форма на розацея (начална форма) – розацеята е хронично заболяване на кожата, което в началните си фази най-често е свързана единствено с разширяване на съдовете на повърхността на кожата. IPL-терапията е първа стъпка в лечението на тази форма, когато локалните медикаменти на постигат желаното подобрение.
  • Намаляване степента на изява на вродени съдови петна по кожата – IPL-терапията може да бъде приложена като терапия на избор при вродени повърхностни съдови изменения по кожата на лицето и тялото. За постигане на добър ефект са необходими 4-5 и повече терапии.

Какъв брой процедури за необходими за постигане на добър ефект?

Всяка IPL-процедура води до видим резултат, но за постигане на максимално видими и продължителни резултати е препоръчително да се направят поне 3 поредни процедури през 20-30 дни. Терапията може да се повтаря ежегодно, в зависимост от промените, които настъпват върху кожата под въздействие на факторите на околната среда – слънце, вятър, студ и хронологичното стареене на кожата.

Какво да очаквате след процедурата?

IPL-терапията е неинвазивна и относително лека процедура, която дава възможност човек да се върне към обичайните си ангажименти веднага след края й, практически без възстановителен период. Процедурата е бърза, неболезнена, съпътствана само от лек дискомфорт. След процедурата кожата остава леко зачервена, като след умерено физическо натоварване, като този ефект може да се прикрие с подходящ грим до пълното му изчезване.

Ограниченията за провеждането на фотоподмладяване са свързани най-вече със сезона и необходимостта от въздържане от излагане на слънце след нея. Лятото е единствения сезон, през който е желателно да се избягва тази терапия.

За кого не е подходяща процедурата?

Фотоподмладяването е процедура с относително малко на брой противопоказания. Желателно е такава да не се осъществява през летните месеци на годината и при планирано излагане на действието на слънчевите лъчи.

Процедурата се приема за противопоказана по време на бременност и кърмене, както и при хормонални проблеми, които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетови лъчи.

Препоръчва се процедура да не се осъществява при прием на медикаменти, които повишават склонността на кожата за хиперпигментация.

IPL-терапия не се извършва при наличие на инфекциозни проблеми в областта от кожата, която ще бъде подложена на терапия. Най-често това може да бъде херпес или бактериално замърсяване на кожата. Необходимо е да се изчака до преминаване на възпалението, за да се проведе процедурата.

Като относително противопоказание за тази терапия може да се приеме епилепсията и други заболявания, водещи до поява на припадъци и гърчове. Те могат да бъдат активирани от ярката светлина по време на процедурата. При съществуване на такова заболяване трябва да обсъдите с пациента риска от активирането на нов пристъп и да се направи консултация с лекуващия невролог.

Преди и След