Skip to main content

Ботокс

Технологията Ботокс

Мимиките на лицето са най-често използваният инструмент за комуникация и изразяване на емоции при хората. Ежедневните съкращения на лицевите мускули водят до образуването на динамични бръчки – най-често между веждите (гневна бръчка), около очите (бръчки пачи крак), по челото и др. С времето динамичните бръчки образуват статични линии и гънки по кожата, които са видими и без движение.
Ботоксът е мускулен релаксант, който се инжектира в определено количество и на специфична дълбочина в лицевите мускули. Целта на тези естетични инжекции е мускулите да останат в състояние на покой /релаксирани/ за определен период от време, което изглажда не само вече съществуващи бръчки, но и предотвратява бъдещата поява на нови, в резултат на мускулните съкращения.
При правилното му поставяне, ботулиновият токсин има силата да изглади бръчките в зоната на очите, веждите и челото, но и да запази мимиката на лицето, без да го прави „восъчно“ или „замръзнало“
Ползите от инжектирането на ботулинов токсин не се изчерпват със заличаване на бръчки. Той се използва при прекомерно изпотяване, бруксизъм, корекция на лицева асиметрия и други състояния, свързани с невромускулната система.

Често задавани въпроси

Необходима ли е предварителна консултация?

Консултацията с лекар преди подлагането на процедурата е важна. По време на нея специалистът по естетична медицина ще Ви запознае с процедурата и ще прецени оптималното количество, необходимо за постигане на цялостен резултат. Обикновено, между 20 и 40 единици са достатъчни, но според индивидуалните специфики на пациента, може да е необходимо повече или по-малко количество. Важно е да съобщите, ако приемате медикаменти.

Какво представлява процедурата?

С помощта на тънка игла се инжектират малки количества ботулинов токсин на точно определени места. Усеща се лек дискомфорт и парене при първоначалното убождане, но след това той отшумява.

Колко време трае процедурата?

Процедурата трае около 30 минути.

Болезнена ли е процедурата?

Процедурата не е болезнена. Усеща се само лек дискомфорт. Ако пациентът има нисък праг на чувствителност спрямо болка, може да се нанесе обезболяващ крем.

Къде може да се постави ботокс?

Ботокс може да се инжектира в:

  • хоризонтални бръчки на челото
  • между веждите – „гневна бръчка“
  • около очите – бръчки тип „пачи крак”

Кога ще видя ефект от процедурата?

Обикновено, първоначалните резултати са видими до 3 дни след процедуратаФиналният резултат ще видите до една-две седмици след това. Дълготрайността на ефекта от поставяне на ботокс е между 3 и 6 месеца, като тя зависи от дълбочината на бръчките, инжектираното количество и разбира се индивидуалният организъм, тъй като скоростта на разграждане е различна при всеки.

Какво да правя след процедурата?

След процедурата не бива да се навеждате в продължение на 4-5 часа. Трябва да сте в седнало или изправено положение и в никакъв случай – в хоризонтално, защото иначе може да се получи нежелан ефект. Не пипайте и не масажирайте зоната, в която е инжектиран ботоксът. Избягвайте физическо натоварване, посещение на басейни, сауни и парни бани. В следващите 72 часа не трябва да се прилагат козметични продукти и да се провеждат други естетични процедури. Да не се консумира алкохол.

Има ли противопоказания при инжектиране на ботокс?

  • Бременност и кърмене
  • Кожни и бактериални инфекции
  • Онкологични заболявания
  • Някои неврологични заболявания