Skip to main content

Ендокринолог

Ендокринолог

Обща информация

Ендокринологичните заболявания са често срещани и засягат и двата пола. Те са свързани с нарушения в дейността на жлезите с вътрешна секреция. Тенденцията към увеличаване на заболяванията на ендокринната система е доста притеснителна. Диабетът е едно от социално значимите заболявания, срещан вече и в ранна детска възраст. Всичките му форми могат да бъдат контролирани медикаментозно и с подходящата хранителна диета. Друга наблюдавана тенденция е към увеличение на болестите на щитовидната жлеза – гуша, хипотиреоидизъм, хипертиреодизъм и т.н. , нарушения на костната плътност.

Заболявания

Лекарите от тази специалност консултират пациенти с:

 • Преддиабетно състояние
 • Установен захарен диабет
 • Болести на щитовидната жлеза – Базедова болест, болест на Хашимото и др
 • Метаболитни проблеми,
 • Смущения във функцията на други ендокринни жлези – паращитовидни, надбъбречни, полови жлези, хипофиза и хипоталамус.

Кабинет

Кабинетът по ендокринология в медицинския център е съвремеменно оборудван и комфортен както за лекаря, така и за  пациента. Разполага с всичко необходимо за професионално и качествено протичане на диагностично – терапевтичния процес.

Лекари

Д-р Марияна Иванова

Работи с:

 • НЗОК
 • Фондове
 • Платен прием

Д-р Марияна Иванова е специалист ендокринолог в София с над 32 години опит. Диагностицира и лекува пациенти със захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, хипофизни и надбъбречни нарушения, ендокринна хипертония и други хормонални и метаболитни нарушения. В кабинета си д-р Иванова извършва ехография на щитовидна жлеза, обучение на пациенти с ендокринни заболяване, интерпретация на клинико-лабораторни и диагностични функционални тестове на жлезите, преглед и комплексна оценка на болен с диабетно стъпало, антропометична оценка на затлъстяването.

Завършва Медицински университет София през 1991 г. Своите специалности Вътрешни болести и Ендокринология и болести на обмяната придобива през 1998 г. и 2006 г.

Квалификации – Ехография на щитовидна жлеза; Дислипидемия; Член на Български лекарски съюз и Българско дружество по ендокринология.

След своето дипломиране д-р Иванова започва работа в ДКЦ 21 София. От 1994 г. до 1995 г. работи в Първо вътрешно отделение на IV МБАЛ София, след което последователно работи в ДКЦ 20 и МЦ Лора София. Практикувала е в МЦ НКБ (Национална Кардиологична Болница). Към момента е част от екипите специалисти на МЦ Пентаграм и МДЦ Блокс Младост (МДЦ Ню Медикал) София.

Д-р Антония Николова

Работи с:

 • Фондове
 • Платен прием
Д-р Антония Николова е специализант по ендокринология и болести на обмяната в София.Завършва Медицински факултет на СУ Св. Климент Охридски и към момента специализира Ендокринология и болести на обмяната.
Основните й са в областта на затлъстяването, предиабет, метаболитен синдром.Провежда обучение на пациенти с
 • диабет
 • предиабет
 • затлъстяване относно хранително-двигателния режим.

Член е на Български лекарски съюз и Българско дружество по ендокринология.Взема участие в конгреси и семинари по специалността : Weight management: beyond balancing calories, Emory University.

Д-р Николова практикува в Клиника по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ Софиямед. Към момента е част от екипа специалисти на МЦ Медкрос клон Стара планина.

Владее английски език.

Д-р Ивета Недева

Работи с:

 • Фондове
 • Платен прием

Д-р  Ивета Недева, дм е специалист ендокринолог в София с над 5 години опит. Диагностицира и лекува пациенти със захарен диабет, предиабет, затлъстяване, метаболитен синдром, остеопороза, менструални нарушения, болести на щитовидната, паращитовидните, надбъбречните, половите жлези и хипофизата. Д-р Недева не преглежда деца.

Своята специалност по Ендокринология и болести на обмяната придобива през 2021г след специализация  в УМБАЛ “Александровска”. През същата година придобива научна и образователна степен „доктор“ след защита на дисертационен труд на тема Предиабет-нови клинични и лабораторни маркери.

От 2017г до момента д-р Недева работи в Клиника по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Александровска“.