Скринингът за тиреоидна паталогоия - задължителна годишна профилактика

Световната статистика  покзва, че  300 млн. души по цял свят страдат от различни заболявания на щитовидната жлеза и у нас за съжаление, увеличаването на този род заболявания  също продължава.

Нарушената функция на щитовидната жлеза е често срещан здравословен проблем най-вече при жените – те страдат от  подобен род заболявания 5 пъти повече в сравнение с мъжете.  Щитовидната жлеза е  малка като размер, но отговорна за много и важни процеси в човешкия организъм – растеж, развитие, енергиен и хормонален баланс, репродуктивни способности, поддържане на нормално телесно тегло  и др.

Статистиката, основана на дългогодишна практика на провеждани профилактични кампании, с преминали хиляди пациенти в МЦ Медкрос, показва устойчива тенденция на увеличена тиреоидна патология. Оказа се, че много от младите жени на възраст между 20 – 35 години са вече с доказан Хашимото или друг вид тиреоидни разстройства.

В обичайните профилактични пакети вече все по-често се включват изследване на тиреоидния хормон и /или ехографска диагностика на щитовидната жлеза, което е изключително полезна превантивна мярка. Ендокринолозите в медицинския център потвърждават, че в голяма част от случаите, резултатите от назначените покзатели на база споделена от пациенти симптоматика, потвърждават дисфункция на щитовидната жлеза.  Това е сериозно основание, рутинният скрининг за тиреоидна патология да бъде включен задължително в профилактичните кампанийни прегледи.

Д-р Марияна Иванова, ендокринолог в медицинския център,  споделя интересен, но тревожен факт. При проучване на деца между 9 и 11 години е установено, че при деца на майки с нелекуван хипотиреоидизъм, IQ  е занижен средно със 7 точки, като при не малка част той е бил под  85 точки. Това се свързва с по-слабо интелектуално развитие и по-ниски възможности за реализация. Оказва се, че грижата за здравето на щитовидната жлеза е отговорност не само за собственото ни здраве и комфорт, но и за здравето и способностите на децата ни.

В съответствие с новите насоки при лечението и контрола на тиреоидните заболявания, изготвени от Европейската ендокринолоична асоциация, д-р Иванова смята, че е необходимо повишване  нивото  на осведоменост на обществото относно значимостта на  нормалната тиреоидна функция преди, по време и след бременността.  Според нея, препоръчваното провеждането на универсален скрининг за тиреоидна дисфункция е от изключително значение за намаляване на репродуктивни проблеми, свързани с невъзможност за зачеване, спонтанни аборти, гестационна хипертония/прееклампсия, гестационен захарен диабет.  Недиагностицираната и респективно нелекувана дисфункция на щитовидната жлеза по време на бременността може да е причина и за  новородени с ниско тегло, неонатален дистрес синдром, а на един по-късен етап и  за изоставане на детето в невро-интелектуалното развитие, аутизъм, поведенчески промени и др.

В медицински център Медкрос, при проследяването на бременност, екипът от акушер-гинеколози и ендокринологичният кабинет, работят в тясно сътрудничество при решаване на подобен род проблеми. Прецизната ехографска диагностика на щитовидната жлеза и изследване показателите на ТСХ, Ft 4, ТАТ и МАТ могат да спестят много неприятности на бъдещите майки.

А що се отнася до профилактика и превенция на тиреоидните заболявания изобщо, д-р Кръстева,  поддържа мнението, че би било добре скринингът за тиреоидна патология да бъде  приоритетно включен при изготвяне на организирани пакетни профилактики и индивидуални профилактични програми.