Skip to main content

Лазерно лечение но белези от акне, стрии и други белези

Технологията фракциониран CO2 лазер

Чрез ФРАКЦИОНИРАНИЯ СО2 ЛАЗЕР се постига контролирано термично увреждане и създаване на микроскопични зони на аблация и коагулация (в цикатрициалната тъкан), в резултат на което настъпват процеси на ремоделиране и неоколагенеза с нормализиране на дермалния матрикс на обработваната зона. Това води до подобрение на вида и намаляване на дълбочината на хлътналите белези, стриите, вкл. разширени пори и различни неравности в релефа на кожата.

Появата на стрии се дължи се на рязко преразтягане или свиване на кожата, вследсвие на което целостта на дълбокия слой на кожата – дермиса се нарушава. Появяват се червеникави ивици, които изсветляват с времето, но структурата на кожата не може да се възстанови спонтанно. Ето защо ние ги третираме като белези. Третирането на стриите с лазер чувствително подобрява вида на кожата до степен те да са труднозабележими.

ResurFace e една от най- ефективните съвременни технологии за премахване на стрии и белези от различно естество.

В зависимост от индивидуалният случай може да се комбинират различни техники на обработка- resurfacing, субцизии, обемно заместване (инжекционни терапии с нискомолекулна хиалуронова киселина), колаген-стимулиращпродукти (скинбустери) и различни видове пилинги.

Комбинираното третиране с ниска доза Isotretionoin (0,12-0,22mg/kg/ден) при белези от средно и тежко акне показват сигнификантно подобрение на всички белези.

Използва се за третиране на зачервени, хипертрофични белези и келоиди, като редуцира васкуларизацията (съдовата компонента), с което намалява трофиката на цикатрициалната тъкан, намалява цитокините и нивото на растежни фактори, които са отговорни за прекомерното отлагането на колаген. Уплътнената съединителна тъкан на белега се заменя с нова, а възстановяването е по-бързо.

Хипертрофичните белези и келоиди са трудни за лечение, като за постигането на оптимален ефект се използват комбиниран подход, който включва локални гелове, компресивни превръзки и интралезионелно приложение на Triamcinolone acetonide.

По-малко инфламираните и по-тънки  белези се повлияват по-добре от тези, които са по-инфламирани(еритемни) и по-плътни.

Не е ефективен при белези, подложени на постоянно напрежение и разтягане – гърди и гръб.

Често задавани въпроси

Какъв ефект може да очаквате след края на терапията?

След всяка една лазерна процедура се наблюдава подобрение на състоянието на белега, което е видимо. Хипертрофичните (надигнатите) белези се заглаждат, а атрофичните (хлътналите) се изравняват с повърхността на кожата.

Какви са възможните странични ефекти?

Основното усложнение е появата на хиперпигментации, и много по-рядко на хипопигментации. И двете състояния са тясно свързани с типа на кожата – рискът при по-тъмна кожа е по-висок. За намаляване на риска е необходима висока фотопротекция.

Преди и След