Skip to main content

Комбинирано лазерно лечение на гъбички по ноктите

Онихомикоза

Онихомикозата (гъбички на ноктите) е едно от най-често срещаните заболявания на ноктите и засяга по различни данни до 10% от хората в различни възрасти. Състоянието е по-характерно за хора в зряла и напреднала възраст, поради нарушаване на кръвоснабдяването в областта на долните крайници. Предизвиква се от различни видове гъбични причинители – кандида и дерматофити. Самото заболяване не е тежко-протичащо или живото-застрашаващо и затова често се определя като козметичен проблем. Един от основните фактори, които определят неговата значимост е нарушаването на комфорта и самочувствието на страдащите от него хора и болката при ходене. Съществува риск за разпространение на гъбичната инфекция върху околната кожа, при което тя се цепи и разранява и така се отваря своеобразна „входна врата“ за развитие на съпътстваща бактериална инфекция на кожата, поради нарушената й пропускливост и имунитет.

Често задавани въпроси

Колко процедури са необходими?

Дерматофитите са най-често изолираните гъбични видове при онихомикоза. Това са причинители, които използват нокътния и кожен кератин за поддържане на биологичните си функции. Сред тях най-често наблюдаваните са Trichophyton rubrum и Trichophyton mentagrophytes. В значителен процент от случаите на онихомикоза се изолират и причинители от рода Candida – Candida albicans и Candida non-albicans, както и някои плесени.

Гъбичните причинители от различните видове са разпространени навсякъде в околната среда и могат лесно да попаднат върху кожата. Там, намирайки подходящи условия за развитие, те дават вече описаните оплаквания. Като подходящи условия се определят най-вече повишената влажност – често мокрене и обилно изпотяване, и недостатъчна вентилация.

Най-честата причина за попадане на гъбички върху кожата и ноктите е посещението на обществени места като плувни басейни, сауни, обществени душове, спортни зали и салони за маникюр и педикюр. Тесните обувки, особено често носени от жените, както и обувките от изкуствена кожа, които повишават изпотяването на кожата повишават риска от развитие на онихомикоза. Травмирането на пръстите и ноктите също е рисков фактор за заболяването и се наблюдава по-често при активно спортуващи хора.

Общото здравословно състояние на организма също допринася за развитие на заболяването – понижения общ имунитет, приема на различни медикаменти с подтискащ имунитета въздействие, както и приемът на широкоспектърни антибиотици допринася за развитие на онихомикоза.

Конвенционалните методи в борбата с гъбичките включват локални противогъбични лекарства или перорални противогъбични средства (таблетки). Те обаче се оказват недостатъчно ефективни или твърде токсични.

Какви са предимствата на лазерното лечение на онихомикозата?

  • Лазерната светлина прониква дълбоко в нокътната плочка и въздейства върху гъбичките по цялата й повърхност
  • Невъзможно е развитието на резистентност на гъбичките към лазерната терапия, за разлика от риска от привикване към терапията с различни антимикотични медикаменти
  • Лазерната терапия е кратка – продължава 10-15 минути
  • Няма риск от странични ефекти
  • Лечението се осъществява без предварително обезболяване и без съществена болка
  • При лазерната терапия може да се разчита на стабилни терапевтични резултати

Какво представлява процедурата?

Процедурата се състои от два етапа, като се използва комбиниран метод с два вида лазери за постигане на оптимални резултати от лечението.

В първия етап лазерното лечение на онихомикоза се осъществява с Nd:YAG лазер. По време на третирането лазерният лъч преминава през повърхността на нокътната плочка и достига до основата на нокътната тъкан, богата на гъбични причинители. Там той се поглъща от пигмента на гъбичката, трансформира се в топлина и потиска развитието на гъбичките. Засегнатите тъкани се нагряват за изключително кратко време до 45градуса по Целзии, което води до термична деструкция на мицелите и спорите на гъбичните причинители.

През втория етап с помощта на Фракселен СО2-Лазер се създават множество микроканали в нокътната плочка, които да улеснят проникването на медикамента в дълбочина.

Каква е очакваната ефективност от процедурата?

Различните клинични проучвания показват висока степен на ефективност. При 68%-90% от лекуваните с лазерна терапия пациенти се установява подобрение в оплакванията с различна степен на изчистване на нокътната плочка. Подобрението в състоянието на ноктите зависи както от вида на причинителя, така и от локалните фактори – влажност, тип на кръвообращението и т.н.

Какво се усеща по време на процедурата?

По време на процедурата се усеща интензивно затопляне на нокътнта плочка. Процедурата е продължителна, тъй като за успешното потискане на размножаването на гъбичките е необходимо натрупването на достатъчно количество енергия. Това води в някои случаи до дискомфорт, поради което се провежда с временни паузи за нормализирането на състоянието.

Колко процедури са необходими?

Лечението и количеството процедури е строго индивидуално и зависи от степента на засегнатост на ноктите и скоростта на растежа им .

За постигане на оптимални резултати от противогъбичната терапия е необходимо провеждане на курс от средно 10 терапии. Времето между отделните процедури е с интервал 1 до 2 седмици. Обичайно след първите 4 процедури е възможно намаляване на честотата на процедурите до 1 на месец. Инфекцията се счита за излекувана до израстването на нов здрав нокът.

Колко често може да се наблюдава повторна поява на инфекцията?

Подобрението, което настъпва в хода на лазерното лечение трябва да бъде задържано чрез подходящи домашни грижи. За съжаление ефекта от терапията не може да бъде гарантиран, независимо от демонстрираната висока успеваемост, поради локалните фактори, които благоприятстват размножаването на гъбичките.

Преди и след