Skip to main content

IPL терапия ня капиляри, зачервяване и розацея

Технологията IPL

Розацеята е хронично възпаление на кожата на лицето, което може да се дължи на генетични или хормонални причини, на смущения във функциите на стомашно-чревния тракт, на повишена или намалена секреция на жлъчния мехур, на начин на живот.

Причините за появяването на розацея не са напълно изяснени. За ключови фактори се считат увредата на съдовата стена, която води до дилатация на съдовете и кръвен застой и възпаление. Среща се при около 10% от хората, като най-често се наблюдава при хора на средна възраст, предимно жени. Повече боледуват хора със светъл фототип кожа (от първи и втори фототип).

Конвенционалното лечение включва антибиотици, метронидазолови продукти, деривати на азелаиновата киселина.
За съжаление рецидивите са много често срещани при хора страдащи от розацея.

Често задавани въпроси

Какви са симптомите на розацеята?

  • В първата фаза по носа и бузите, а понякога по цялото лице, врата и раменете, се появяват краткотрайни зачервявания.
  • Вторият стадий настъпва след месец-два, а зачервяванията стават постоянни с видими капиляри. Към тях се “присъединяват” яркочервени възелчета, които по-късно придобиват червеникаво-синкав цвят.
  • На третия етап от заболяването се появяват обриви, включително пъпки с или без гнойни връхчета.
  • В последната, четвърта фаза, кожата загрубява, порите стават по-широки, а капилярите – по-големи. Отделни части на лицето (нос, клепачи, ушни миди) нарастват.

Лечение на розацеята изисква комплексен подход.

На първо място, самата диагноза следва да бъде поставена от дерматолог. Затова, ако никога не сте посещавали такъв, заповядайте в МЦ Медкрос, където ще може да получите необходимата експертна грижа. Молим ви да запазите предварително час по телефона или друг удобен за вас начин, за да ви осигурим вниманието на нашите специалисти, когато посетите нашия медицински център.

Следва да имате предвид, че розацеята е конкретно медицинско заболяване, за което все още не е установен категоричен лек. Въпреки това обаче има много какво да се направи, така че да се намали дискомфорта на пациента и симптоматиката да се подобри.

В случай, че имате розацея и не предприемете мерки за лечение от дерматолог, рискувате симптомите ви да се влошат и да предизвикат значителни неприятни естетични и здравни промени.

Освен медикаментозна и козметична терапия, като част от комплексния подход е важно да се спазват и правилна диета и полезни навици, както и да се избягват провокиращите за състоянието фактори, които могат да доведат до влошаване в състоянието. Затова не се колебайте да попитате дерматолога при прегледа какво допълнително може да направите за контрол на симптомите и дискомфорта от розацеята.

Няма единодушно лечение на розацеята, за това се смята, че това заболяване на може да бъде напълно излекувано. Въпреки това има методи, чрез които да облекчите и намалите появата на симптомите. Ние, дерматолозити от МЦ Медкорс, препоръчваме да използвате комбинация от методи за лечение, които също да се придружени с ежедневна грижа за кожата и здравословно хранене. Сред най-разпространените методи за облекчение на появата на симптомите са терапия с медицинска козметика, антибиотици и лазерна терапия. Ако имате проблеми с очите може да добавите към терапията и капки за очи.

Лазарената терапия е иновативно решение за борба с розацеята. Този метод е безболезнен и все по-предпочитан!

Какво представлява IPL лазерната терапия?

IPL е базиран на действието на полихроматичната интензивна пулсова светлина, която обхваща спектъра от видими и инфрачервени лъчи. Така въздейства едновременно върху различни структурни елементи на кожата и атакува разнообразни проблеми и несъвършенства.

Интензивната пулсова светлина е бърз и ефективен метод за третиране на зачервяванията и видимите разширени капиляри по лицето, в резултат на розацеята. Освен това има антимикробен ефект, като действа и срещу кърлежа Демодекс фоликулорум, който обитава космените фоликули на кожата по лицето и се смята за един от основните причинители на розацеята. В резултат на това намалява възпалението и еритема.

Как протича процедурата?

Процедурата обикновено се прави между октомври и май, върху кожа без тен. Непосредствено преди процедурата кожата на лицето се почиства и върху третираната зона се нанася прозрачен контактен гел, който оптимизира пропускането на импулсната светлина и се генерира светлинен импулс, който обхваща определена площ. Процедурата завършва с нанасяне на успокояващ крем и широкоспектърен SPF 30+ или по-висок.

Какво трябва да знаем за периода на възстановяване?

Веднага след процедурата и до няколко часа по-късно може да получите леко до умерено чувство на затопляне и опъване на кожата, а също и минимално зачервяване. Възможно е потъмняване и изпъкване на пигментните лезии, което отзвучава за седмица, а също промяна в цвета на съдовите формации или формиране на лека коричка. Препоръчваме ви измиване със студена вода и почистване с мека емулсия без алкохол. Използвайте хидратиращи кремове и задължително фотозащита с висок SPF фактор.

Изключване на провокиращите фактори е важна част от комплексното лечение на розацеята!

Лечението в първите стадии на заболяването включва именно  избягване на факторите, които влошават състоянието на кожата. Препоръчва се използването на специални почистващи и измивни средства, прилагането на специализирана дерматокозметика и спазване на редица препоръки в ежедневието.

  • Слънцето се счита за най-важния фактор, влошаващ розацеята. Препоръчва се използването на слънцезащитни кремове, с висок фактор на защита в комбинация с подходящи за сезона дрехи. Фотозащитни кремове ( SPF 30 и 50 + ) се прилагат ежедневно през цялата година. Най-често се използват комбинирани препарати с UVA и UVB защита. Изключителното разнообразие от продукти на пазара позволява индивидуален избор спрямо личните нужди (крем, тениран крем, флуид, пудра). Важно е правилното ползване на този тип продукти. Нанасянето на крема се извършва 20 мин преди излагане на слънце и се повтаря на всеки 2-3 часа.
  • Обяснява се необходимостта от избягването на топли храни и напитки (пиене на горещо кафе, чай; консумация на горещи супи и храни); препоръчва се консумирането им в охладено състояние.
  • Пациентите трябва да изключат червеното вино. Алкохолът се счита за влошаващ фактор, чието значение не бива да бъде подценявано при всички пациенти с розацея.
  • Пребиваването в страни с горещ и топъл микроклимат засилват симптомите на розацеята. Избягването на престоя в горещи помещения, стоенето над съдове от които излиза пара, ползването на сауни и др. е противопоказано при пациенти с розацея;
  • Избягване на употребата на продукти, съдържащи алкохол, ментол, евкалиптово масло, да се предпочитат синтетични детергенти (syndet-type cleanser) или почистващи гелове. Козметичните серии, включващи продукти специално предназначени за поддържане, предпазване и третиране на чувствителната кожа на лицето при розацея са достъпни за българските пациенти. Използват се сериите Sensibio AR, Roseliane, Rosacure, Antirogougeurs и Diroseal, Ruboril и Metroruboril, Rosaliac, Capillin, Isoteliane и др.

В зависимост от тежестта на заболяването лечението може да бъде локално, системно или комбинирано.

Преди и След